Diákmunka Ausztriában 1. rész

Ausztriában a felsőoktatásban tanulók mintegy 70%-a megy dolgozni iskola mellett, hogy fedezni tudják a megélhetési költségeiket. A dolgozó diákok egynegyede heti 20 órát és 11 százalékuk akár heti 35 órát is dolgozhat. Legkevésbé munkatapasztalat-szerzés céljából mennek dolgozni a diákok, inkább azért teszik ezt, mert anyagilag függnek ettől a munkától. A kiadásaik legnagyobb részét főként a bérleti díj teszi ki.

Ha te is Ausztriában szeretnél továbbtanulni, akkor a bérleti díjon kívül gondolnod kell még az étkezésedre, a könyvek és egyéb tanszerek árára, a tandíjra, amennyiben fizetős szakot választasz, a ruházkodásra, a szabadidős tevékenységek költségeire, a tömegközlekedésre és egyéb váratlan kiadásokra.

Fontos, hogy aki valamilyen támogatást kap a tanulmányai folytatásához, annak csak bizonyos összegű jövedelme származhat diákmunkából. Ilyen támogatások a Studienbeihilfe (max 679 €), amelyet akár magyar diák is kaphat, amennyiben ő vagy a szülei Ausztriában dolgoznak, illetve a Wohnbeihilfe, amelyet az ausztriai lakhelynek megfelelően lehet igényelni. A foglalkoztatás formájától függetlenül az éves bevételed nem lépheti túl a 8000 eurót. Ellenkező esetben a tanulmányi támogatásaidat csökkenthetik vagy megszűntethetik. Ha már gyerekeid vannak vagy tartásdíjat kell fizetned, akkor más határok vonatkoznak rád.

Amennyiben iskola mellett szeretnél dolgozni Ausztriában, többféle foglalkoztatási forma közül választhatsz. Összefoglaltuk neked a főbb diákmunka lehetőséget:

Geringfügige Beschäftigung

Kiket értünk ez alatt? Akik havonta nem több, mint 405,98 eurót keresnek. Ez az összeg 2015-ben érvényes. A határösszeg miden évben újra meghatározásra kerül.
Ha ebben a formában vállalsz munkát, baleseti biztosítást fogsz kapni, de önkéntesen köthetsz beteg- és nyugdíjbiztosítást kedvező feltételekkel. A baleseti biztosítás árát a munkaadó fizeti meg, ez azt jelenti, hogy a szerződés szerinti bruttó béredet fogod megkapni. Amint a munkáltató túllépi ennek a foglalkoztatási formának a határait, beteg- és nyugdíjbiztosítást is köteles biztosítani.
Továbbá csekély mértékben foglalkoztatott munkavállalóként meglesz minden olyan jogosultságod, mint minden más munkavállalónak, pl:

  • 5-6 hét szabadság évente,
  • betegség alatt járó munkabér,
  • végkielégítés,
  • egyéb juttatások (szabadságpénz, karácsonyi jutalom).

Werkstudent

Ebben a formában tanulónak számítasz, és heti 20 órát dolgozhatsz egy vállalkozásnál. Főleg magasabb szemeszterekben járó hallgatók választják ezt az opciót. Ebben az esetben mindig a tanulmányaidhoz kapcsolódó munkát kell vállalnod. Sok esetben a BSc vagy MSc diplomadolgozatod megírására is lehetőséged nyílik az adott vállalkozásnál.

Werkvertrag

Munkaszerződés kötése esetén nem lesz kötött munkaidőd, nem leszel egy vállalathoz kötve. A szerződéskötéssel csak a megbízónak tartozol a munka elvégzésével. A fizetségben a megbízóval közösen állapodtok meg. Minden gazdasági rizikó a megbízót terhel. Itt társadalombiztosítási kötelezettséggel kell számolnod, vállalkozóként kell bejelentkezned.

További foglalkoztatási formák itt >>>