Diákmunka Ausztriában 2. rész

Amennyiben főiskola vagy egyetem mellett szeretnél dolgozni Ausztriában, többféle foglalkoztatási forma közül választhatsz. Összefoglaltuk neked a főbb diákmunka lehetőséget, amelyeket már az 1. részben elkezdtünk tárgyalni. A fennmaradó 3 lehetőségről itt olvashatsz a továbbiakban:

Ferialpraktikum

A nyári gyakorlat minden esetben egy kötelező jellegű dolog, nem keverendő a nyári munkával.

Célja, hogy a diák betekintést nyerjen a szakmai életbe, a jövőbeli szakmájába. Nem teljes értékű munkavállalóként kell helyt állnod, inkább az a cél, hogy betekintést nyerj a szakmába, az elméleti tudásod tovább szélesítsd és gyakorlati szempontból is lásd azt, amit eddig tanultál. A nyári gyakorlat ritkán fizetett, itt inkább munkatapasztalatot szerezhetsz.

Ferialjob

A nyár időszakra korlátozott munkák nagyon kedveltek a diákok körében. Itt elsősorban a pénzkereset a lényeg, nem pedig a szakmai tapasztalatszerzés, vagy továbbképzés. Ha ezt választod, kötött munkaidőben kell majd dolgoznod. Rendszerint teljes munkaidőben alkalmazzák a diákokat, így baleseti-, beteg-, nyugdíj- és munkanélküliségi biztosítással rendelkeznek.

Arbeiten als Studentische Hilfskraft / Tutor

Arra is lehetőséged van, hogy azon az egyetemen/főiskolán, ahol tanulsz valamilyen kisegítő munkát vállalj. Professzorok munkáját segítheted; más, főleg külföldi diákok konzulense lehetsz; oktatási tevékenységet folytathatsz.

A szabad helyeket mindig az adott felsőoktatási intézmény egyes karai írják ki. A megbízatás egy évre szól. Vigyázz! Ezeket a helyeket nagyon sokan szeretnék majd megpályázni.

Végül összegyűjtöttünk neked néhány linket, ahol diákmunkát találhatsz:

Online német egyetemistáknak – Rugalmas tanulás, nincs időkorlát (0-24h), sem helyhez kötöttség.