Mit jelent a STEOP?

Továbbtanulás Ausztriában, Németországban és Svájcban

Mit jelent a STEOP?

2013-03-29 Magazin 0

A STEOP a – die Studieneingangs- und Orientierungsphase – rövidítése, magyarul a tanulmánykezdési- és orientációs szakasz, amivel az osztrák egyetemeken a BA képzések kezdő fázisaként találkozhatsz.

Az általában 3-4 tantárgyból álló STEOP segítséget nyújt abban, hogy a diákok az első szemeszterben bepillantást nyerjenek a tanulmányokba. Megállapíthatod, hogy valóban olyan szakot választottál-e, amely megfelel az elvárásaidnak és szembesülhetsz a felsőoktatási tanulmányok követelményeivel.

A STEOP nem vonatkozik a MA és PhD képzésekre értelemszerűen, de több BA képzés is kikerülhet ebből a körből az adott egyetem döntése alapján.

Szaktól függően meghatározott számú ECTS-t kell teljesíteni ezen időszakban és alapkövetelmény, hogy ennek az első szemeszterben kell összejönnie, csakis ez után lehet további tárgyakat, vizsgákat teljesíteni. Ha esetleg nem sikerül valamelyik vizsga, egyszer ismételheted. Harmadik lehetőséged csupán egyetlen tantárgyból van, amennyiben az összes többi vizsgádon átmentél.

A lényeg: nincs ugyan felvételi a legtöbb szakra, de az első félév mindent eldönt! Ezért vigyázz, ha nem jól választasz vagy a képességeidhez mérten nehezen teljesíthető szakra jelentkezel, egy félévnyi időt és pénzt bukhatsz!