Komplex tanácsadás

Universität Wien
Fotó: Universität Wien

A komplex tanácsadás a középiskolai tanulmányokkal párhuzamosan zajlik Budapesten.

A komplex tanácsadás olyan középiskolás diákoknak szól, akik a későbbiekben felsőoktatási (BA, Lehramts-, Diplomstudium) tanulmányokat kívánnak folytatni valamelyik osztrák, német vagy svájci felsőoktatási intézményben.

A komplex tanácsadás a Studium Akadémia mentorprogramja keretében valósul meg.

A komplex tanácsadás fő részei

A program négy kulcsfontosságú elemből tevődik össze.

1. Egyetemi képzés(ek) kiválasztása

A tanácsadás első és meghatározó feladata, hogy találjunk megfelelő képzés(eke)t a diákoknak. Ha a diák részéről létezik konkrét előzetes elképzelés a továbbtanulással kapcsolatban, akkor ezek áttekintése az első feladat. Ha ilyen nincs, akkor az első lépés a potenciálisan szóba jöhető képzések összegyűjtése. Ezután több szempont figyelembevételével fokozatos szűkítések révén kell megtalálni a diák számára szimpatikus egyetem(eke)t. A képzés(ek) kiválasztását alapvetően befolyásolhatják a következő tényezők, melyekre mind tekintettel kell lenni:

 • ország (adott felsőoktatási rendszer sajátosságai),
 • város (kisebb vagy nagyobb),
 • egyetem (hírnév, szakmai színvonal, professzorok, szakosodás, stb.),
 • képzés tartalma (tantárgyakra lebontva tetszik-e a képzés a diáknak),
 • további kilátások az adott egyetemen (MA, Ph.D. programok, nemzetköziesedés),
 • földrajzi távolság,
 • egyedi szempontok.

A tanácsadás keretében – a diák igényeinek megfelelően – több ország több egyetemi képzése is kiválasztható. Amennyiben a tudományterület ismert, de nincs konkrét elképzelés a felsőfokú intézményről, úgy a teljes német nyelvterületből kiindulva lehet elkezdeni az intézmények vizsgálatát.

A komplex tanácsadás keretében 1 vagy 2 választott szakra szűkítjük le a képzéseket és ez az  1 vagy 2 választott szak képezi a további lépések alapját.

2. Egyetemi képzés(ek) kiválasztása

A választott képzésre vonatkozó követelmények megismerése, a jelentkezési eljárás áttekintése.

Miután a diák kiválasztotta a számára releváns egyetemeket és képzéseket, a következő lépés az adott egyetem adott szakán érvényes felvételi követelmények (nyelvtudás, érettségi tárgyak, tanulmányi eredmények, adminisztráció, esetleges felvételi eljárás) megismerése, illetve az adott szakra történő jelentkezés részletes eljárásrendjének áttekintése. Ez az a momentum, amikor a diák választása és a választásra vonatkozó követelmények ütköztetése révén lehetőség van annak megválaszolására, hogy a kitűzött cél reális-e?

3. A jelentkezési folyamat

Amennyiben reálisnak tekinthető a jelentkezés, úgy a megfelelő határidők betartásával a diák a mentora vezetésével az egyetemi jelentkezéssel kapcsolatos minden adminisztratív feladatot elvégez.

4. Tanácsadás lakhatási és gyakorlati ügyekben

Megmutatjuk, hogy milyen lakhatási lehetőségek léteznek és milyen árfekvésben. Segítséget nyújtunk a legoptimálisabb kollégiumi férőhely/szállás megtalálásában.

Támogatást nyújtunk emellett a kiköltözés utáni gyakorlati teendőknél is.

Technikai információk

A komplex tanácsadás alapesetben egy félévre/tanévre szól, de igény szerint 2 évre is kiterjeszthető.

Egyedi döntés szerint a tanácsadás első éve elkezdhető a 10., vagy a 11. évben. Ilyenkor az első évben a jelentkezési folyamat lebonyolításán kívül a tanácsadás minden eleme kivitelezhető. A 10. évben történő kezdés előnye, hogy a diák a majdani egyetemi szakához releváns tárgyakat veheti fel a 11. évtől induló fakultációiban. A 10., vagy 11. évben kezdődő tanácsadás további előnye, hogy az érettségi évében kevesebb teher hárul a diákra a külföldi továbbtanulás teendői miatt. A 2 évre kiterjesztett tanácsadás második évében kerül sor a tényleges egyetemi jelentkezés kivitelezésére.

Kapcsolat a mentorral: online (telefon, skype) vagy személyes (Szinbád közösségi iroda és rendezvénytér, 1033 Budapest, Fő tér 2. – a járványügyi helyzet miatt korlátozottan érhető el).

A komplex tanácsadás díja: 1 választott szak esetén 780 EUR, 2 választott szak esetén 1100 EUR.

Partneriskoláink diákjai számára 10 % kedvezményt biztosítunk a komplex tanácsadási programunk árából.

További részletek:
 • Konzultáció: megadott napokon, előre egyeztetett időpontban személyesen, telefonon, skype-on.
 • A konzultációk a személyes mentorral folyamatosan zajlanak az egyetemi jelentkezés eredményének megérkezéséig.
 • Korlátlan e-mailes/telefonos kapcsolattartás a mentorral (H-P 9.00-17.00).
 • Rendelkezésre álló felkészítő anyagok, tájékoztatók díjmentes továbbítása.
 • Fakultatív lehetőségek és programok.
 • Jelentkezés feltétele: min. B2 szintű német nyelvtudás.

Mielőtt ezt a tanácsadási modult választod, célszerű részt venned egy konzultáción! A konzultáció díja a későbbiekben beszámítható a tanácsadás díjába.

Fotó: Technische Universität München

TANÁCSADÁSI MODULOK

TOVÁBBTANULÓKNAK