Egyetemi szak választás

Wirtschaftsuniversität Wien
Fotó: Wirtschaftsuniversität Wien

Ez a tanácsadási modul olyan diákoknak szól, akik a későbbiekben felsőoktatási tanulmányokat kívánnak folytatni valamelyik osztrák, német vagy svájci felsőoktatási intézményben.

A megfelelő felsőoktatási szak kiválasztása a legtöbb esetben hosszadalmas folyamat. Alapos átgondolást és minden részletre kiterjedő utánajárást igényel, mivel az egyes országok, tartományok, egyetemek más-más követelményeket támasztanak.

Egyetemi képzés(ek) kiválasztása

A tanácsadás első és meghatározó feladata, hogy találjunk megfelelő képzés(eke)t a diákoknak. Ha a diák részéről létezik konkrét előzetes elképzelés a továbbtanulással kapcsolatban, akkor ezek áttekintése az első feladat. Ha ilyen nincs, akkor az első lépés a potenciálisan szóba jöhető képzések összegyűjtése. Ezután több szempont figyelembevételével fokozatos szűkítések révén kell megtalálni a diák számára szimpatikus egyetem(eke)t. A képzés(ek) kiválasztását alapvetően befolyásolhatják a következő tényezők, melyekre mind tekintettel kell lenni:

  • ország (adott felsőoktatási rendszer sajátosságai),
  • város (kisebb vagy nagyobb),
  • egyetem (hírnév, szakmai színvonal, professzorok, szakosodás, stb.),
  • képzés tartalma (tantárgyakra lebontva tetszik-e a képzés a diáknak),
  • további kilátások az adott egyetemen (MA, Ph.D. programok, nemzetköziesedés),
  • földrajzi távolság,
  • egyedi szempontok.

Amennyiben a tudományterület ismert, de nincs konkrét elképzelés a felsőfokú intézményről, úgy a teljes német nyelvterületből kiindulva lehet elkezdeni az intézmények vizsgálatát.

A tanácsadás keretében 1 választott szakra szűkítjük le a képzéseket és ez az  egy választott szak képezi a további lépés alapját.

Képzésre vonatkozó követelmények

A választott képzésre vonatkozó követelmények megismerése, a jelentkezési eljárás áttekintése.

Miután a diák kiválasztotta a számára releváns egyetemet és képzést, a következő lépés az adott egyetem adott szakán érvényes felvételi követelmények (nyelvtudás, érettségi tárgyak, tanulmányi eredmények, adminisztráció, esetleges felvételi eljárás) megismerése, illetve az adott szakra történő jelentkezés részletes eljárásrendjének áttekintése.

Technikai információk

Kapcsolat a mentorral: online (telefon, skype) vagy személyes (Szinbád közösségi iroda és rendezvénytér, 1033 Budapest, Fő tér 2. – a járványügyi helyzet miatt korlátozottan érhető el).

A tanácsadás díja: 465 EUR.

Mielőtt ezt a tanácsadási modult választod, célszerű részt venned egy konzultáción! A konzultáció díja a későbbiekben beszámítható a tanácsadás díjába.

Studium Akadémia
Fotó: LMU München

TANÁCSADÁSI MODULOK

TOVÁBBTANULÓKNAK